WILLIBRORD ACTUEEL 15-05-2022

Jaargang 15, nr.36                                                                                  15-05-2022
WILLIBRORD ACTUEEL
WEKELIJKS INFORMATIEBULLETIN
VOOR DE KATHOLIEKE GEMEENSCHAP IN VLAARDINGEN
e-mailadressen: zie bij kopje secretariaat

H.Lucaskerk: zondag 15 mei 09.30 uur Eucharistieviering Voorg. A. Kunnekkadan SVD organist, cantor en samenzang
Pax Christikerk: zondag 15 mei 11.00 uur Eucharistieviering Voorg. H. Egging. 1e Communieviering met OKIDO
Pax Christikerk woensdag 18 mei 14.00 uur Eucharistieviering, Voorg. H. Egging.

De You-Tube vieringen vanuit parochie De Goede Herder kunt u bekijken via het Goede Herder YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCJy4kLod_uzz-6AJ9MnBs5A/videos
of via de website van de parochie of van uw deelgemeenschap. Deze vooraf opgenomen vieringen kunnen NIET bijgewoond worden.
You Tubevieringen voor de komende tijd:
Wekelijks op zondag is er een livestream eucharistieviering vanuit de Liduinabasiliek.
De laatste vrijdag van de maand is er een Vesperviering vanuit de basiliek
Om de maand is er, vanuit verschillende kerken, een gebedsdienst.

HEILIG VERKLARING TITUS BRANDSMA
Op 15 mei wordt pater Titus Brandsma heilig verklaard door paus Franciscus in Rome.
In samenwerking met de Karmel Orde werd een boekje gemaakt: ‘Titus Brandsma: Heilige van de Lage Landen’. Het bevat onder meer informatie over zijn gang langs katholieke kranten, zijn arrestatie in 1942 en getuigenissen van tijdgenoten en medegevangenen van pater Titus.
Voor belangstellenden zijn er boekjes verkrijgbaar.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

GELOOFSVERDIEPING
HEEFT DE KERK NOG TOEKOMST
Het afgelopen jaar heeft de Belgische aartsbisschop het boek geschreven: ‘Geloof & Godsdienst in een seculiere samenleving’. De plaats van de kerken in de samenleving is sterk veranderd, zij leeft niet meer. Voor sommigen is dat de oorzaak van crisis en verwarring in de kerk. Kardinaal De Kesel deelt die mening niet. De kerk zal zich moeten herbezinnen over haar positie. Tijdens een avond van bezinning, verdieping en gesprek kunnen we spreken over de toekomst van de Kerk.
De avond staat onder begeleiding van pastor Charles Duynstee en wordt gehouden op woensdag 18 mei van 19.30-21.30 uur in de Wilgenburg (centrum achter de basiliek). Aanmelden bij Riek Wouters, email: riero24@hotmail.com

DAUWTRAPPEN
Na twee jaar mogen we weer dauwtrappen op Hemelvaartsdag. De oude traditie zetten we weer voort. ’s Morgensvroeg wandelen in de Broekpolder met een meditatief moment en afsluitend een (eenvoudig) ontbijt.
Aansluitend kan men naar de viering in de H.Lucaskerk die om 10.30 uur begint.
Wanneer: donderdag 26 mei, start om 07.00 uur in de ochtend.
Waar: vertrek bij sportcentrum Polderpoort in de Broekpolder, Watersportweg 11, Vlaardingen.
Aanmelden: via koalsie@upcmail.nl of via intekenlijst in de kerken.
Kosten: een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

OPNIEUW GEBOREN WORDEN.
Avonden over de sacramenten o.l.v. het pastoraal team. Komt u ook? Er resteren nog 2 avonden, die zijn op:
donderdagavond 9 juni (priesterwijding en huwelijk) en 23 juni (biecht en ziekenzalving) Locatie: pastorie van de basiliek, Schiedam. Tijd: 19.30 -21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Aanmelden via emailadres: riero24@hotmail.com

LIDUINAPROCESSIE
Zondag 22 mei zal een processie met de relieken van de Heilige Liduina door de straten van Schiedam trekken. In 2015 was het Liduinajaar in Schiedam. Voor het eerst sinds vele eeuwen was er een processie in het openbaar, langs plekken die herinneren aan de stadsheilige.
Liduina leefde in Schiedam van 1380 tot 1433. Door een val op het ijs kwam zij ziek op bed te liggen, en ze werd nooit meer beter. Tijdens haar leven werd zij al vereerd, omdat zij haar lijden geduldig droeg en veel betekende voor de mensen om zich heen. Ook speelden zich wonderlijke gebeurtenissen af in de ziekenkamer.
Men kan de processie van een afstand bekijken, maar iedereen kan zelf ook deelnemen.
Om 14.00 uur komt men dan samen in de basiliek.
De tocht begint om 14.15 uur. Om 14.30 uur is er een gebedsdienst in de Grote kerk, waar Liduina als kind gebeden heeft en waar ze werd begraven. De processie gaat ook door de Oud-Katholieke kerk op de Dam.
Om 16.00 uur eindigt de tocht met een afsluitende vesperdienst in de basiliek. Daarna is er een informeel samenzijn in de Wilgenburg (achter de basiliek) met soep en een broodje.

BACHCANTATES
De volgende Cantatedienst is op 29 mei aanstaande om 17.00 uur. Uitgevoerd wordt het Himmelfahrtsoratorium van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

DE WINDWIJZER Schiedamsweg 95
Zin op Zondag met Fokke Obbema
Fokke Obbema, redacteur zingeving bij de Volkskrant, was heel even dood in 2017 toen zijn hart stil stond. Hij schreef een artikel over deze ervaring en kreeg vele reacties. Dat werd de start van een bijzondere interview reeks. De eerste vraag is steeds: ‘Wat is de zin van ons leven?’ De gesprekken werden gebundeld in twee boeken die prompt bestsellers werden. Wat maakt dat de ‘trage vragen’ – naar grond, doel en zin van ons bestaan – juist nu zoveel losmaken? En hoe geeft Obbema zelf antwoord op de vraag naar de zin van ons leven?
Luister naar zijn verhaal op zondag 15 mei om 15.00 uur.

In mei zal het uitgestelde Hemels Filmfestival plaats vinden. Vijf films op steeds een andere locatie die tot een gesprek uitnodigen. Na de film is er voldoende tijd om erover na te praten. Een goede gelegenheid om iemand mee te nemen. Je koopt een kaartje voor €10,- en je krijgt een 2e kaartje voor een extra persoon.
Data en plaats:  ( alle films beginnen om 20.00 uur).
Ma 16 mei 2022: As it is in Heaven – Bethelkerk, Burg Verkadesingel 26
Di 17 mei 2022: The Shack – Grote Kerk, Markt 63
Wo 18 mei 2022: Des hommes et des dieux – Kerkcentrum Holy, Reigerlaan 47A
Do 19 mei 2022: Angels on diamondstreet – Rehobothkerk, Bilitonlaan 104
Vr 20 mei 2022: The Bucket List – De Windwijzer, Schiedamsweg 95

VIERINGEN VOOR VOLGENDE WEEK 
H.Lucaskerk: zondag 22 mei 09.30 uur Woord- en Communieviering Voorg. Parochiaan m.m.v. Willibrordkoor
Pax Christikerk: zondag 22 mei 11.00 uur Eucharistieviering Voorg. M. Tharsis SVD organist en samenzang
SECRETARIATEN
Zijn geopend: in de H. Lucaskerk op donderdag van 10.00 tot 11.30 uur, telefoon 010-4702679 of per e-mail: secretariaat.willibrord-lucas@goedeherderparochie.nl
In de Pax Christikerk op maandag van 13.30 tot 15.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 11.30 uur, telefoon 010-4741790 of per e-mail
secretariaat.willibrord-pax@goedeherderparochie.nl :
Aanleveren van kopij voor het Willibrord Actueel vóór donderdag 10 uur.

TELEFOONDIENST WILLIBRORDGEMEENSCHAP TEL: 06-2903 7132
Voor dringende vragen om pastorale zorg, een ziekenzalving, een uitvaartdienst of het aanvragen van een doop of huwelijk kunt u contact opnemen met de telefoondienst van de deelgemeenschap Willibrord.