WILLIBRORD ACTUEEL 05-11-2023

Jaargang 17, nr. 11                                                                            05-11-2023
WILLIBRORD ACTUEEL
WEKELIJKS INFORMATIEBULLETIN
VOOR DE KATHOLIEKE GEMEENSCHAP IN VLAARDINGEN
e-mailadressen: zie bij kopje secretariaat

VIERINGEN:
H. Lucaskerk: 05 nov. 9.30 uur Woord-en communieviering, voorganger: parochiaan
Cantor en samenzang
Pax Christikerk: 05 nov. 11.00 uur Eucharistieviering, voorganger: M.Tharsis. SVD
Gezinsviering met beeld en geluid

YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCJy4kLod_uzz-6AJ9MnBs5A/videos
of via de website van de parochie of van uw deelgemeenschap.
Wekelijks op zondag is er een livestream eucharistieviering vanuit de Liduinabasiliek.
___________________________________________________________________________

ST. MAARTEN
11 november is het St. Maarten, het wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd. Op 11 november van 19:00-21:00 uur organiseren we in de Pax Christikerk voor Kinderen: 6-11 jaar en Jongeren: 12+ een St. Maartenfeest. Het wordt een gezellig samenzijn met diverse activiteiten zoals knutselen en marshmallows roosteren.
Kom je ook? Graag aanmelden (I.v.m. de aanschaf van de materialen) via jongerenwerkpaxchristi@gmail.com

PRODUCTEN VOOR DE VOEDSELBANK
Zondag 5 november is er in beide kerken weer een inzameling van producten voor de voedselbank. Het product ‘van de maand november’ is toiletpapier. We hopen weer op een mooie opbrengst.
ONTMOETINGSOCHTENDEN
H. Lucaskerk: Op woensdag 8 november bezoeken wij museum Vlaardingen op de Westhavenkade. Om 10.00 uur drinken wij koffie in de koffiehoek. 10.30 start de rondleiding met gids en daarna is het mogelijk om zelf nog in het museum rond te kijken.
Toegang museum 8,50; gratis met Rotterdampas, museumjaarkaart en /of vrienden van het museum. Koffie en rondleiding rekenen wij apart af als groep. Kosten mogen niet de oorzaak zijn om niet mee te gaan. Opgeven voor 4/11 via ontmoetenkerkpleinlucas@gmail.com of via 06 23632559.
Pax Christikerk: Donderdag 9 november van 10.00 – 12.00 uur is er weer een gezellige ontmoetingsochtend in de Pax Christikerk. Er is koffie, thee en tijd voor gesprek. Wat er verder op het programma staat is nog een verrassing.

SOEPCAFE
Op zondag 19 november is er in de Pax Christikerk weer het maandelijkse soepcafe.
Na de viering drinken we koffie en daarna worden de tafels gedekt zodat u kunt aanschuiven voor de soep, een broodje en wellicht nog meer lekkers. Van harte welkom. Graag vooraf opgeven via de intekenlijst in de hal van de kerk, of via tel. nr. 06-10709911.

HET WORDT KOUDER
Het wordt kouder. Dat merkt u als u naar buiten gaat. Thuis wordt de verwarming aangezet of u trekt warmere kleding aan. Maar helaas, het energieverbruik is duurder geworden en daarmee stijgen uw kosten.
Dat is niet alleen voor u, maar ook de kosten van het energieverbruik van de kerken stijgen. U heeft het misschien al gemerkt, de temperatuur in de kerk is minder hoog dan u gewend was. De kosten van energie zijn erg gestegen, maar de inkomsten van de kerk niet. We zullen zuiniger om moeten gaan met energie. Daarom zetten we o.a. de thermostaat van de verwarming wat lager, gaan de lampen in de kerk wat eerder uit na de viering en proberen we vergaderingen zoveel mogelijk bij mensen thuis te houden. Alle beetjes helpen. We adviseren u om u warm aan te kleden, of uw jas aan te houden als u zondags naar de kerk komt. Helpt u mee om ‘de winter door te komen?’

UPDATE PASTORAATGROEP
Meldden we halverwege oktober het vertrek van twee leden van de pastoraatgroep, nu kunnen we u melden dat Elly van Niel bereid is gevonden om toe te treden tot de pastoraatgroep, zij zal de functie van mede- coördinator op zich nemen met specifieke aandacht voor de H. Lucasgemeenschap. We zijn verheugd dat beide deelgemeenschappen nu weer een eerste aanspreekpunt hebben. We kijken uit naar een fijne samenwerking en wensen Elly veel succes. Het is misschien wat verwarrend dat beide coördinatoren dezelfde voornaam hebben, maar daar vinden we wel wat op.

GELOOFSVERDIEPING
Nederland – Vluchtelingenland — ben jij niet ook een vluchteling?– Hoe migratie onze geschiedenis gekleurd heeft.
Op 6 januari jl. verscheen het boek ‘de vluchtelingenrepubliek, een migratiegeschiedenis van Nederland’ gebaseerd op een studie aan de UVA door David de Boer, Geert Janssen en anderen. In de zaterdageditie van Trouw van 14 januari stond naar aanleiding daarvan een artikel van David de Boer onder de titel ‘De eerste Nederlanders waren vluchtelingen’. Hans Wallage,medeonderzoeker) geeft een inleiding en neemt ons mee in de lange geschiedenis van Nederland en Vluchtelingen. Kom en laat je inspireren. Alleen samen kunnen we een beter begrip creëren van de uitdagingen waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden.
Datum – tijd – plaats: woensdag 8 november van 20.00 – ca. 22.15 uur (afsluiting met een drankje). Locatie Petrus-en Pauluskerk, Andreasplein 1 in Maassluis. (achter de kerk is gratis parkeerruimte).
Aanmelden is gewenst via geloofsverdieping@goedeherderparochie.nl
Kosten: een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

DE WINDWIJZER – Schiedamseweg 95, Vlaardingen
Pieter Stehouwer over ‘Paris en Chansons’
Na het succes van vorig jaar nodigen wij je graag uit om op woensdagavond 8 november opnieuw de betoverende wereld van Franse chansons te verkennen.
Pieter Stehouwer heeft een diepe passie voor het Franse chanson en zijn rijke geschiedenis. Tijdens deze bijzondere avond zal hij verschillende aspecten van talloze chansons uit ‘la Ville Lumière’ (de Lichtstad): Parijs, belichten.
Je bent van harte uitgenodigd om met ons mee te genieten van deze heerlijke Franse avond. De lezing zal plaatsvinden op woensdagavond 8 november om 19.30 uur. De entree bedraagt slechts €5,- inclusief koffie en thee. Graag vooraf aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelden@dewindwijzer.nl. De Windwijzer is gevestigd aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.

VIERINGEN VOOR VOLGENDE WEEK
H. Lucaskerk: 12 nov. Kerk gesloten, gezamenlijke viering in de Pax Christikerk
Pax Christikerk: 12 nov. 11.00 uur Gezamenlijke viering van Willibrordzondag Eucharistie, voorganger H. Egging Koor: Willibrordkoor. Deurcollecte: Willibrordzondag
Pax Christikerk: 15 nov. 14.00 uur Eucharistieviering, voorganger: M.Tharsis.
SECRETARIATEN
Het secretariaat van de H.Lucaskerk is geopend op vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. Het secretariaat is bereikbaar via telefoon 010-4702679
of per email: secretariaat.willibrord-lucas@goedeherderparochie.nl
Het secretariaat van de Pax Christikerk is geopend op maandag van 13.30-15.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Bereikbaar via telefoon 010-4741790
of per email: secretariaat.willibrord-pax@goedeherderparochie.nl
Aanleveren van kopij voor het Willibrord Actueel vóór donderdag 10.00 uur.
TELEFOONDIENST WILLIBRORDGEMEENSCHAP TEL: 06-2903 7132
Voor dringende vragen om pastorale zorg, een ziekenzalving, een uitvaartdienst of het aanvragen van een doop of huwelijk kunt u contact opnemen met de telefoondienst van de deelgemeenschap Willibrord.